Parc Heilaar Breda

Parc Heilaar Breda

In de New Englandse stijl, nabij het centrum van Breda, zijn 50 woningen gebouwd genaamd ‘Parc Heilaar’. De wijk is aangelegd met als doel een duurzame, gezonde, biodiverse leefomgeving te creëren. De duurzame installatie van BIT past daarom heel goed bij dit project. Wij zijn door Van Wijnen gevraagd om warmtepompen, vloerverwarming en ventilatiesystemen in de huizen te installeren.

De woningen van Parc Heilaar worden volledig gasvrij verwarmd. Als alternatief voor een CV-ketel hebben wij bodem/water warmtepompen geïnstalleerd. Een gecertificeerd boorbedrijf heeft voor elke woning een individuele bron geboord, waarin ze de bodemwarmtewisselaar hebben geplaatst. Hierop hebben wij een warmtepomp van het merk Itho Daalderop aangesloten, die het water verwarmt voor sanitair gebruik en de verwarming van de woning. In de zomer geeft de warmtepomp de warmte weer terug aan de aarde. Dit zorgt ervoor dat het huis met een paar graden gekoeld kan worden. In de winter gebruikt het systeem deze opgeslagen warmte uit de aarde weer om de woning te verwarmen.

Per verblijfsruimte de temperatuur bepalen

Op de begane grond en eerste verdieping hebben we vloerverwarming aangelegd, waarmee de woning met een lage vloertemperatuur kan worden verwarmd. Elke verblijfsruimte hebben we voorzien van een eigen thermostaat, zodat de bewoners per ruimte de temperatuur naar wens kunnen instellen.

Individueel WTW-ventilatiesysteem

Voor de ventilatie van de woningen hebben we ventilatiesystemen van het merk Brink geïnstalleerd. Dit systeem zorgt voor gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. De warmte uit de afgezogen lucht wordt gebruikt om de verse lucht van buiten op te warmen. Zo kan tocht worden voorkomen en gaat zo min mogelijk warmte verloren.

“Steeds een passende oplossing zoeken”

De woningen zijn modulair gebouwd, waardoor de huizen van elkaar verschillen. Daarnaast konden de bewoners zelf hun wensen doorgeven over eventuele aanpassingen aan de installaties. “Deze verschillen per woning waren een uitdaging voor ons”, vertelt projectleider Eric. “Sommige bewoners wilden bijvoorbeeld meer warm water kunnen gebruiken, waardoor ze een grotere boiler nodig hebben. Anderen verplaatsten de keuken of pasten de woningindeling aan. Deze verschillen zorgen voor aangepaste installaties, waarvoor we steeds andere oplossingen moesten bedenken.”

Samenwerken? Neem contact op!