Klokkenberg Breda

Klokkenberg Breda

Van oud ziekenhuis naar volledig vernieuwde woningen. De Klokkenberg in Breda krijgt een nieuwe bestemming, nadat het sinds 2006 leegstond. Met zijn rijke geschiedenis is de Klokkenberg een bekend gebouwencomplex in Breda en omgeving. De verschillende bouwdelen worden gefaseerd omgetoverd tot 59 woonhuizen, 16 appartementen en 3 penthouses. In opdracht van bouwbedrijf Aan de Stegge verzorgt BIT de klimaatinstallaties voor de woningen bestaande uit CV-ketels, Lage Temperatuur convectoren voor sommige bouwdelen, WTW-units, vloerverwarming en lucht/water warmtepompen voor de penthouses.

Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw diende de Klokkenberg als sanatorium voor tbc-patiënten. Het werd gebouwd in opdracht van de kerk, waardoor het complex bestaat uit verschillende vleugels en gebouwen. Dit zogenoemde ensemble bestaat uit een kapel, hoofdgebouw, mannenvleugel, vrouwenvleugel, economiegebouw en het zusterhuis. Deze verdeling is ook aangehouden bij de renovatie van het gebouw. In elk bouwdeel komt een andere verdeling voor de huizen. Zo wordt het hoofdgebouw opgedeeld in appartementen en penthouses, het zusterhuis en het economiegebouw  worden ingericht als gezinswoningen en de mannen- en vrouwenvleugel als luxe herenhuizen. 

CV-ketel, warmtepomp en ventilatie

Voor elke woning installeert BIT een CV-ketel van het merk Intergas en vloerverwarming. De penthouses worden aangevuld met een hybride systeem met een lucht/water warmtepomp van Daikin, waarmee bewoners ook beperkt kunnen koelen via vloerkoeling.

Het zusterhuis en het economiegebouw krijgen duurzame Lage Temperatuur convectoren, die ook kunnen verwarmen bij een lage watertemperatuur.  

Voor de ventilatie installeert BIT een WTW-systeem. Hiervoor krijgt elke woning één en soms twee units van Brink.

De uitdaging

“Voor ons lag de uitdaging vooral in de grootte van sommige woningen” legt de projectleider, Jean-Pierre uit. “Een deel van de woningen bestaan uit vier verdiepingen en hebben behoorlijke vertrekhoogtes, waarbij we een groot deel van de installatie in de plafonds moeten verwerken. Onze techniek leggen we individueel per woning aan, waardoor we soms grotere installaties dan normaal moeten maken.”

De laatste fase van de renovatie wordt naar verwachting eind 2021 opgeleverd. Hierna volgt nog een nieuwbouwproject bij de Klokkenberg.

Samenwerken? Neem contact op!

Contactformulier