Bioscoop Roosendaal

Bioscoop Roosendaal

De C-Cinema in Roosendaal opende in augustus 2020 de deuren van een splinternieuw bioscoopgebouw. De nieuwe locatie moest voldoen aan moderne maatstaven, zowel de indeling en locatie, als de ventilatie- en verwarmingssystemen. In opdracht van de BVR Groep, hebben wij het gebouw voorzien van een ventilatie-, verwarmings- en koelingsinstallatie.

In de bioscoop hebben we een Daikin VRF-systeem geïnstalleerd. Dit is een klimaatsysteem voorzien van zeven buitenunits, met in elke ruimte binnenunits en een leidingcircuit dat alles met elkaar in verbinding brengt. Via airsocks en met een CO2-regeling wordt in de zalen een optimaal binnenklimaat gerealiseerd. Daarnaast hebben we vloerverwarming aangelegd, met als doel de kou uit de vloer te halen en het comfort te verhogen.

Zelf ontwerpen

“De eigenaar had zelf ook veel inbreng in het ontwerp”, vertelt Robbert, projectleider bij BIT. “Rekening houdend met de wensen van de BVR en de eigenaar hebben we de installatie zelf geëngineerd.”

Warmte van projectoren inzetten

De projectoren voor de filmzalen produceren veel warmte. Deze warmte gebruiken we om de aangevoerde buitenlucht voor te verwarmen via het WTW-systeem, waarmee we extra rendement creëren. De airsocks aan het plafond zorgen voor een gelijkmatige en optimale luchtverdeling over de gehele ruimte, wat het comfort van de bioscoopbezoekers ten goede komt.

Dezelfde ruimte waar de projectoren opgesteld staan, wordt ook gebruikt als technische ruimte. Het bestek voor dit project was de bioscoop in Bergen op Zoom, die ook onder C-Cinema valt. “Dit was nog wel een uitdaging”, zegt Robbert. “De technische ruimtes in Roosendaal zijn namelijk een stuk kleiner dan die in Bergen op Zoom. Het was passen en meten tijdens de engineeringfase, maar we zijn uiteindelijk tot het gewenste resultaat gekomen.”

C-Cinema is een familiebedrijf, dus voor de schoonzoons van de eigenaar zijn twee penthouses op de bioscoop gebouwd. Voor deze woningen hebben we traditionele CV-ketels, vloerverwarming en WTW-units geïnstalleerd.

Samenwerken? Neem contact op!

Parc Heilaar Breda

In de New Englandse stijl, nabij het centrum van Breda, zijn 50 woningen gebouwd genaamd ‘Parc Heilaar’. De wijk is aangelegd met als doel een duurzame, gezonde, biodiverse leefomgeving te creëren. De duurzame installatie van BIT past daarom heel goed bij dit project. Wij zijn door Van Wijnen gevraagd om warmtepompen, vloerverwarming en ventilatiesystemen in de huizen te installeren.

De woningen van Parc Heilaar worden volledig gasvrij verwarmd. Als alternatief voor een CV-ketel hebben wij bodem/water warmtepompen geïnstalleerd. Een gecertificeerd boorbedrijf heeft voor elke woning een individuele bron geboord, waarin ze de bodemwarmtewisselaar hebben geplaatst. Hierop hebben wij een warmtepomp van het merk Itho Daalderop aangesloten, die het water verwarmt voor sanitair gebruik en de verwarming van de woning. In de zomer geeft de warmtepomp de warmte weer terug aan de aarde. Dit zorgt ervoor dat het huis met een paar graden gekoeld kan worden. In de winter gebruikt het systeem deze opgeslagen warmte uit de aarde weer om de woning te verwarmen.

Per verblijfsruimte de temperatuur bepalen

Op de begane grond en eerste verdieping hebben we vloerverwarming aangelegd, waarmee de woning met een lage vloertemperatuur kan worden verwarmd. Elke verblijfsruimte hebben we voorzien van een eigen thermostaat, zodat de bewoners per ruimte de temperatuur naar wens kunnen instellen.

Individueel WTW-ventilatiesysteem

Voor de ventilatie van de woningen hebben we ventilatiesystemen van het merk Brink geïnstalleerd. Dit systeem zorgt voor gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. De warmte uit de afgezogen lucht wordt gebruikt om de verse lucht van buiten op te warmen. Zo kan tocht worden voorkomen en gaat zo min mogelijk warmte verloren.

“Steeds een passende oplossing zoeken”

De woningen zijn modulair gebouwd, waardoor de huizen van elkaar verschillen. Daarnaast konden de bewoners zelf hun wensen doorgeven over eventuele aanpassingen aan de installaties. “Deze verschillen per woning waren een uitdaging voor ons”, vertelt projectleider Eric. “Sommige bewoners wilden bijvoorbeeld meer warm water kunnen gebruiken, waardoor ze een grotere boiler nodig hebben. Anderen verplaatsten de keuken of pasten de woningindeling aan. Deze verschillen zorgen voor aangepaste installaties, waarvoor we steeds andere oplossingen moesten bedenken.”

Samenwerken? Neem contact op!

Juvenaat Etten-Leur


Dichtbij het station van Etten-Leur komt nieuw en oud samen bij het bouwproject ‘Het Juvenaat’. Gevestigd in nieuwe en gerenoveerde gebouwen, komen 120 appartementen waarvoor wij de verwarmings- en ventilatiesystemen mogen installeren. Dit doen we in opdracht van de Nederlandse Bouw Unie.

Voor 102 appartementen gebruiken we de warmte uit de aarde via bodembronnen en installeren we bodem/water warmtepompen. We voorzien deze woningen ook van vloerverwarming en hoogrendement balansventilatie. De overige 18 appartementen krijgen vloerverwarming en de compacte ventilatiewarmtepompen.

De 2 nieuwbouwcomplexen krijgen ook een eigen parkeergarage, waarvoor wij het ventilatiesysteem installeren.

Samenwerken? Neem contact op!

Bosselaar Zuid Zevenbergen


Binnen een aantal jaar wordt in fases een nieuwbouwwijk gebouwd vlakbij het centrum van Zevenbergen, bestaande uit circa 600 woningen en een school. In opdracht van aannemer Van Agtmaal verzorgt Brabant Installatie Techniek de verwarmings- en ventilatiesystemen voor deze wijk, Bosselaar Zuid genaamd. In de derde fase die nu is aangebroken, gaat BIT aan de slag met 115 woonhuizen en 65 appartementen.

Voor de appartementen installeert BIT bodem/water-warmtepompen van het merk Itho Daalderop, vanwege hun hoge rendement. Een gecertificeerd boorbedrijf boort hiervoor collectieve bronnenvelden tot 200 meter diep. Daarnaast installeert BIT vloerverwarming in de appartementen. Deze is in de zomer ook in te zetten als topkoeling. Elke verblijfsruimte krijgt een eigen thermostaat, zodat de toekomstige bewoners per ruimte de temperatuur naar wens kunnen instellen. Het ventilatiesysteem bestaat uit een WTW-installatie van het merk Brink. Het compacte type Flair 200 past mooi in de beperkte ruimte van een appartement.

In samenwerking met het bouwteam

“Bij dit project hebben we ons aangesloten bij het bouwteam”, vertelt Erik, technisch engineer bij BIT. “We hebben meegedacht over de bouw, zodat onze duurzame installatie goed samenwerkt met de andere systemen en het goed tot zijn recht komt in de woning.” Vervolgens heeft de tekenaar de opdracht verder uitgewerkt in Revit-tekeningen. Deze digitale 3D-tekeningen helpen bij het coördineren van de verschillende systemen.

Warmtepompen van Daikin

Bij de woonhuizen installeert BIT lucht/water-warmtepompen van Daikin en MV-installaties die CO2-gestuurd zijn. Alle woningen krijgen beneden vloerverwarming en op de eerste verdieping lage temperatuur radiatoren, wat zorgt voor energiebesparing. De woon- en slaapkamers krijgen allemaal een eigen thermostaat. De geplande opleverdatum van fase drie is eind 2022.

De woningen van de eerdere bouwfases zijn vanaf 2013 Opgeleverd. Het eerste deelgebied bestaat uit 190 woningen en een school, De Neerhof. Fase twee bestaat uit 138 woningen en 20 appartementen. Deze appartementen worden momenteel gerealiseerd. In al deze fases heeft BIT de ventilatie- en verwarmingsinstallaties gerealiseerd. De verwarmingsinstallatie bestaat uit vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren en CV-ketels of lucht/water-warmtepompen. Als ventilatiesysteem zijn de woningen voorzien van een MV-systeem met CO2-sturing of een WTW-systeem.

Samenwerken? Neem contact op!

Klokkenberg Breda

Van oud ziekenhuis naar volledig vernieuwde woningen. De Klokkenberg in Breda krijgt een nieuwe bestemming, nadat het sinds 2006 leegstond. Met zijn rijke geschiedenis is de Klokkenberg een bekend gebouwencomplex in Breda en omgeving. De verschillende bouwdelen worden gefaseerd omgetoverd tot 59 woonhuizen, 16 appartementen en 3 penthouses. In opdracht van bouwbedrijf Aan de Stegge verzorgt BIT de klimaatinstallaties voor de woningen bestaande uit CV-ketels, Lage Temperatuur convectoren voor sommige bouwdelen, WTW-units, vloerverwarming en lucht/water warmtepompen voor de penthouses.

Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw diende de Klokkenberg als sanatorium voor tbc-patiënten. Het werd gebouwd in opdracht van de kerk, waardoor het complex bestaat uit verschillende vleugels en gebouwen. Dit zogenoemde ensemble bestaat uit een kapel, hoofdgebouw, mannenvleugel, vrouwenvleugel, economiegebouw en het zusterhuis. Deze verdeling is ook aangehouden bij de renovatie van het gebouw. In elk bouwdeel komt een andere verdeling voor de huizen. Zo wordt het hoofdgebouw opgedeeld in appartementen en penthouses, het zusterhuis en het economiegebouw  worden ingericht als gezinswoningen en de mannen- en vrouwenvleugel als luxe herenhuizen. 

CV-ketel, warmtepomp en ventilatie

Voor elke woning installeert BIT een CV-ketel van het merk Intergas en vloerverwarming. De penthouses worden aangevuld met een hybride systeem met een lucht/water warmtepomp van Daikin, waarmee bewoners ook beperkt kunnen koelen via vloerkoeling.

Het zusterhuis en het economiegebouw krijgen duurzame Lage Temperatuur convectoren, die ook kunnen verwarmen bij een lage watertemperatuur.  

Voor de ventilatie installeert BIT een WTW-systeem. Hiervoor krijgt elke woning één en soms twee units van Brink.

De uitdaging

“Voor ons lag de uitdaging vooral in de grootte van sommige woningen” legt de projectleider, Jean-Pierre uit. “Een deel van de woningen bestaan uit vier verdiepingen en hebben behoorlijke vertrekhoogtes, waarbij we een groot deel van de installatie in de plafonds moeten verwerken. Onze techniek leggen we individueel per woning aan, waardoor we soms grotere installaties dan normaal moeten maken.”

De laatste fase van de renovatie wordt naar verwachting eind 2021 opgeleverd. Hierna volgt nog een nieuwbouwproject bij de Klokkenberg.

Samenwerken? Neem contact op!

Tudortuinen en Hof van Parkrijk Waddinxveenn

De Tudortuinen en Hof van Parkrijk in Waddinxveen worden in een klassiek Engelse landhuisstijl gebouwd, maar wél voorzien van vooruitstrevende verwarmings-, koelings- en ventilatiesystemen. Deze techniek installeert BIT in opdracht van Ouwehand en energiemaatschappij Klimaatgarant.

Van de wijk Tudortuinen is in april 2021 de laatste woning opgeleverd. Dit deel bestaat uit 58 woonhuizen en 20 appartementen. Hof van Parkrijk wordt opgebouwd uit 30 appartementen en 35 woonhuizen. Deze woningen wordt waarschijnlijk in 2022 opgeleverd. In beide wijken installeert BIT dezelfde techniek.

“We passen hier vraaggestuurd ventileren toe”

Energiezuinig

BIT installeert in alle woonhuizen en appartementen WTW-ventilatiesystemen van Itho Daalderop. “We passen hier vraaggestuurd ventileren toe”, vertelt Eric, projectleider. “Door middel van CO2-sensoren in de woonkamer en slaapkamer wordt de mate van ventilatie bepaalt. Dit is een heel energiezuinige oplossing!”

Nieuwe systemen

“Het verstrekken van uitleg aan nieuwe bewoners was nog wel een uitdaging”, zegt projectleider Eric. “Het zijn nieuwe systemen, waar veel mensen nog niet mee bekend zijn. Een bijkomend knelpunt was de uitbraak van het coronavirus, waardoor we geen informatieavond konden organiseren. Als oplossing hebben we een uitgebreide handleiding verstrekt.”

Warmtepomp van Itho Daalderop

BIT voorziet elke woning van een warmtepomp van Itho Daalderop en het bijbehorende leidingwerk. Dit is een warmtepomp op basis van bodemenergie. Elke woning heeft een eigen bron. De woningen en installaties zijn zo ontworpen en op elkaar afgestemd dat de woning met een lage vloertemperatuur kan worden verwarmd.

Dit zorgt voor een beter rendement van de warmtepomp. Daarnaast heeft BIT alle huizen en appartementen voorzien van vloerverwarming en passieve vloerkoeling. Dit houdt in dat de ruimte ongeveer drie graden gekoeld kan worden.

Samenwerken? Neem contact op!

Pauwmolen Delft

Op loopafstand van de Technische Universiteit Delft werkt BIT mee aan de ontwikkeling van een studiocomplex voor studenten en starters. Het complex, Pauwmolen Delft, bestaat uit 285 studio’s verspreid over zeventien verdiepingen. Deze opdracht is het resultaat van een nauwe samenwerking met de Nederlandse Bouw Unie.

BIT installeert in het gebouw de verwarmingsinstallaties, bestaande uit een hybride systeem met een collectieve lucht/water warmtepomp, back-up CV-ketels en vloerverwarming. Als ventilatiesysteem installeert BIT decentrale WTW-systemen in de studio’s, de ventilatie voor de algemene verkeersruimtes en de parkeergarage.

“Vanwege de hoogbouw is de druk in de installatie een belangrijke uitdaging voor ons”

Carrier lucht/water warmtepomp

Voor het verwarmen van de studio’s installeert BIT een Carrier lucht/water warmtepomp. De warmtepomp levert ongeveer 80% van de jaarlijkse energie voor verwarming op een duurzame manier voor het hele gebouw. Bij de installatie ook wat uitdagingen kijken. “Vanwege de hoogbouw is de druk in de installatie een belangrijke uitdaging voor ons”, vertelt Jean-Pierre, projectleider. “De warmtepomp installeren we op het dak van het gebouw en de technische ruimte in de kelder.”

Daarnaast installeert BIT drie back-up CV-ketels in de kelder, zodat de woonruimtes ook bij extreme kou of een storing voldoende warm kunnen blijven.

Op afstand energieverbruik uitlezen

Elke studio is voorzien van vloerverwarming en een eigen thermostaat. Daarnaast plaatst BIT warmtemeters in de studio’s, zodat de gebouweigenaar op afstand het energieverbruik kan uitlezen en met huurders kan verrekenen.

Individueel WTW-ventilatiesysteem

Bij iedere woonruimte installeert BIT een individueel WTW-ventilatiesysteem. Dit is het innovatieve ClimaRad systeem die de bewoners zelf kunnen bedienen. Het compacte systeem zorgt voor een reductie van de collectieve kanalen in het gebouw.

Naast dat het weinig ruimte in beslag neemt, is het ook een heel innovatief ventilatiesysteem. Jean-Pierre: “ClimaRad meet met een sensor de hoeveelheid CO2 en vocht in de studio. Hoe meer mensen zich in de ruimte bevinden, hoe harder de ventilatie-unit gaat werken. Dit is allemaal om een gezond binnenklimaat te creëren.”

Om de collectieve installatie gemakkelijk op afstand te kunnen monitoren en beheren, heeft BIT het Gebouw Beheer Systeem geïnstalleerd. Bij een eventuele storing krijgt de beheerder van de Pauwmolen hier ook een melding van.

Parkeergarage

De bewoners van het studiocomplex kunnen ook hun auto kwijt in de parkeergarage van het gebouw. In een ruimte waar zoveel auto’s samenkomen mogen goede ventilatie en gasdetectiesystemen natuurlijk niet ontbreken.

Daarom installeert BIT in samenwerking met HC PS het ventilatiesysteem, de CO/LPG detectiesysteem en brandmeldinstallatie.

Samenwerken? Neem contact op!