Nieuws:
Ventilatiewarmtepomp biedt oplossing voor kleinere technische ruimte

Een kleinere technische ruimte? De ventilatiewarmtepomp is de oplossing!

Gasvrij verwarmen, één compacte unit voor verwarming en ventilatie en dat zónder warmtewinning uit de buitenlucht of de aarde. Dat klinkt misschien als een onmogelijke eisenlijst, maar naar een systeem met al deze eigenschappen waren we op zoek voor een aantal van onze projecten. En we vonden de oplossing: de ventilatiewarmtepomp van Nibe. Hiermee kunnen we ook voor de kleinere woningen een duurzame en compacte ventilatie- en verwarmingsoplossing bieden.

Soms biedt een woning te weinig ruimte voor een warmtepomp en een losse ventilatie-unit. Bij de Nibe ventilatiewarmtepomp zit alle techniek in één unit. Dit scheelt veel ruimte en het levert op een duurzame manier warmte en ventilatie. Zo is de unit voorzien van een warmteterugwinsysteem. Hierdoor gaat zo min mogelijk warmte verloren bij de ventilatie en een tochtprobleem, zoals bij koude lucht via raamroosters, wordt de bewoners bespaard.

De warmtepomp haalt de warmte uit de afgezogen lucht uit het appartement, wat vervolgens wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning, warm water voor sanitair gebruik en voorverwarmde verse lucht. Hierdoor hoeven we geen buitenunit te plaatsen of verticale bodemlussen te boren.

De ventilatiewarmtepomp kunnen we niet overal inzetten. De COP is lager dan bij een bodemwarmtepomp en een koelfunctie ontbreekt. “Wij gaan de ventilatiewarmtepompen nu voor drie projecten inzetten”, vertelt Erik, commercieel technisch adviseur bij BIT. “In beide gevallen gaan we ze toepassen in appartementen. Sommige woningen zijn 60 m2, dus dan mag de technische ruimte niet te groot zijn. Met de ventilatiewarmtepompen kunnen we ook bij minder ruimte de woningen voorzien van duurzame verwarming en goede ventilatie.”